Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Sexting και έφηβοι

   Sexting και έφηβοι

Sexting ονομάζεται η ανταλλαγή σεξουαλικών μηνυμάτων ή γυμνών φωτογραφιών μέσω διαδικτύου ή/και κινητών τηλεφώνων και αποτελεί πλέον διαδεδομένη πρακτική, τόσο μεταξύ των εφήβων, όσο και μεταξύ των ενηλίκων.
     Η λήψη και αποστολή σεξουαλικών φωτογραφιών από τους εφήβους μπορεί να εκφράζει ένα είδος ερωτικής σχέσης μεταξύ τους που συμβαδίζει με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις και την διευρυμένη χρήση του υπολογιστή και των κινητών τηλεφώνων. Τα τελευταία χρόνια, πολλά νέα παιδιά επιλέγουν να φωτογραφίζονται γυμνά και να στέλνουν τις φωτογραφίες τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους και τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή -η απλή φαινομενικά- πράξη στη ζωή τους και την ψυχολογία τους. Τα κορίτσια, δε, είναι περισσότερο πιθανό να πιέζονται ψυχολογικά προκειμένου να αποστείλουν προσωπικές φωτογραφίες τους. Επιπλέον, οι έφηβοι ενδέχεται να επηρεάζονται και από τα σεξουαλικά τηλεοπτικά πρότυπα, τις διαφημίσεις, τα τηλεοπτικά shows ακόμα και από τραγούδια ή διαδικτυακά βίντεο.
     Το sexting μπορεί να επισύρει σοβαρές νομικές συνέπειες. Συγκεκριμένα, στην ελληνική νομοθεσία η γνωστοποίηση σε τρίτους μηνυμάτων ή φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου που αφορούν σε ανήλικους είναι μια πολύ σοβαρή συμπεριφορά που μπορεί, κατά περίπτωση, να υπαχθεί στη νομοθεσία που απαγορεύει τη συλλογή και επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων (Ν. 2472/1997) ή ακόμη και να συνιστά αδίκημα σχετικό με παιδική πορνογραφία (άρθρο 348 Α ΠΚ).       Επιπλέον, είναι σημαντικό να μην παραγνωρίζεται κι ο μόνιμος χαρακτήρας που μπορεί να πάρουν οι φωτογραφίες που ανταλάσσονται όπως και το πόσο εύκολα και γρήγορα μπορούν να διανεμηθούν σε άλλους μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που απεικονίζει η φωτογραφία. Στις επιπτώσεις συμπεριλαμβάνονται η κοινωνική απομόνωση από την ομάδα των συνομηλίκων, ο εκφοβισμός αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση. Επιπλέον, μια φωτογραφία που αναρτάται στο Διαδίκτυο μπορεί να μείνει εκεί για πάντα.
     Παρά το γεγονός ότι το sexting μπορεί να ξεκίνησε σαν ένα είδος «παιχνιδιού» μπορεί να προκαλέσει σοβαρά συναισθηματικά προβλήματα στο παιδί και να επιδράσει αρνητικά στην αυτοεκτίμησή του. Συνεπώς, η ενημέρωση των παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας για το νέο αυτό φαινόμενο κρίνεται απαραίτητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι συντάκτες να δημοσιεύουν σχόλια που θα ακολουθούν τους κανόνες ευγένειας.
Ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να μη δημοσιεύσει σχόλια με προσβλητικό και υβριστικό περιεχόμενο.